A szervező köszöntője (HU)

Tisztelt érsekújvári, a közeli és távoli környékről érkezett polgárok, kedvesminőségi gasztronómiát és jó szórakozást kedvelők!

Szívélyesen meghívjuk Önöket a 2016.11.11-12- én a Klobfest 2016 rendezvényre az érsekújvári Majzon térre, ahol a kolbászkészítő versenyen kívül tökkompozíciók kiállítására is sor kerül, tarka kultúrműsor és kísérő programok várják Önöket. Fellép az ABBA SHOW Live Slovakia, mely Szlovákia szerte megtötelti a kultúrházakat, a Superstar finalistája, NIKOL KASSELL, az EASYBLUES és a ROCKIN ROCKCATS zenekarok, az M-ROCK együttes által előadott EDDA revival produkció és sokan mások.

A kolbászfesztivál őseink két nemzetiségének, a hústermékek kézi készítésének hagyományait, a gazdag kultúrműsort, a gurmánoknak kedvező gasztroélvezeteket és a művészet által a tök napjának megünneplését ötvözi.

A fesztivál célja a hagyományos, kézi kolbászkészítés bemutatása a nemzetközi színeket is felvonultató, kolbásztöltő csapatok versengése mellett, kóstolók biztosítása, a Töknap keretén belül az érsekújvári alap- és középiskolák bemutatkozása, ahol a szórakozást kiegészíti a szlovák és magyar nemzetiségű, közeli és távoli vidékekről érkező különféle ember ízlésének megfelelő sokrétű kultúrműsor.

CSABAI KOLBÁSZ:

A csabai kolbász egy a magyar és dél-szlovákiai vidékre jellemző füstölt húsáru. Telt piros szín és speciális paprika- és húsíz jellemzi. Békéscsabán és környékén kezdték el készíteni a szlovák betelepülők a 18. században.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csabai_kolb%C3%A1sz

Eredetileg a disznóvágáskor, a hús porciózásakor kimaradt maradékból készült, de idővel ínyencséggé vált, és a receptje is jelentősen módosult.

Disznóhúsól készül (eredetileg kétharmad választott és egyharmad oldalas húsból, de ez saját döntésen múlik, fontos azonban, hogy nem lehet túlságosan sovány húsból), lehetőség szerint mangalicából, melyet egy napig sóban állni hagynak. Ezután ledarálják, daráltpaprikával, fokhagymával, köménymaggal ízesítik (fele-fele édes és csípős paprikával, vagy saját recept alapján). Fontos, hogy a valódi csabai kolbászba nem való semmilyen más fűszer! A keveréket jól átgyúrjuk, természetes belekbe töltjük és hideg gyümölcsfa füsttel füstöljük. A csabai kolbász legalább 20 cm hosszú, és olyan száraz, hogy kézzel törhető. Többnyire hidegen, kenyérrel fogyasztjuk.

Az Európai Unió https://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_Uni%C3%B3
PGI (védett földrajzi megjelölés) tanúsítvánnyal ruházta fel a terméket. A csabai kolbász tiszteletére Békéscsabán minden év októberében kolbászfesztivált rendeznek, mely rendezvény a mi a partnerünk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csabai_kolb%C3%A1szfesztiv%C3%A1l

ÉRSEKÚJVÁR

Évente megrendezik itt is a kolbászfesztivált – az ízek és illatok hagyományos ünnepét, és idén már a Klobfest 12. évfolyamára kerül sor. Nem lehet neki ellenállni, a sok élmény mellett biztosan hazavisz majd valami finomságot is. Sok sátorban árusítanak különféle termékeket. Művészet, zene, tánc és természetesen sok-sok étel és ital várja Önöket. A fesztivál mellett kísérőrendezvények valósulnak meg: tökkompozíciók bemutatása, kolbászkészítő verseny, különféle ételek készítése, kóstolók, gazdag kultúrműsor, koncertek, gyermekprogramok és sok más.

VERSENY

A kolbászkészítő versenyben csak az előre bejelentkezett csapatok vehetnek részt, akik kitöltötték és elküldték a jelentkezési lapot: prihlaska@klobfest.sk, és a nevezési díj befizetése után megkapták a regisztrációs kártyát a versenystand számával együtt. Minden versenyző megkapja az előre meghatározott mennyiségű húst (általában 10 kg), beleket (általában 10 m). A magyar nyelvű jelentkezési lapot és versenyfeltételeket az alábbi oldalon találja meg:

Magyar download

A verseny ideje alatt a csapatok munkakörnyezetét két módon ellenőrzik, értékel a zsűri és szavaz a nézőközönség.

Arany- ezüst és bronzsávos minősítésért folyik a küzdelem. Az aranysávos versenyzőket a végeredmény sorrendjében díjazzák, a többi sáv nyerteseit sorrend nélkül. Értékelik a munkakörnyezetet, a látványt, a sültkolbász állagát, illatát és ízét.

A zsűri különdíjat is oszthat.

PROGRAM

Kultúrműsor:

Péntek, 2016.11.11.

– M-ROCK (EDDA revival) /sk
– EASY BLUES /hu
– DUO FANTASY /sk
– szlovák és magyar folklórcsoportok
– szórakoztató zene

SZOMBAT 2016.11.12.

– ABBA SHOW Live Slovakia /sk
– a Superstar finalistája NIKOL KASSELL /sk
– ROCKIN ROCKCATS /hu
– RÉDEY TRIÓ /sk-hu
– WEEKEND /sk
– folklór, country, szórakozás

+ kísérőprogramok és aktivitások széles skálája a két nap folyamán

Szeretettel várjuk Önöket!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *